O nás

Volám sa Jakub Fiala a už viac ako 18 rokov sa zaoberám dovozom drevo-materiálov z Indonézie, Južnej Ameriky a Afriky. Obchod s drevom je náročný a vyžaduje neustále hľadanie nových zdrojov a dodávateľov. Počas svojich ciest za drevom som často narazil na kávovníkové plantáže a tradičné spracovateľa kávy. Pojem tradičné predstavuje v mojom podaní domorodé obyvateľstvo, ich zber a spracovanie kávy pre vlastnú potrebu.

STREDISKO KOPI LUWAK

Stredisko Kopi Luwak bolo založené za účelom dovozu, praženie, predaja najvzácnejšie Cibetková kávy. Dopyt po ďalších jedinečných a lahodných kávach nás prinútila rozšíriť sortiment ponúkaných káv a preto sme vytvorili značku Unique brands / blends of coffee. Pod značkou UBC dovážame, pražíme a predávame svetovo cenené kávy. Našou snahou je ponúkať zákazníkom tie najlahodnejšie a najvzácnejšie kávy a to vždy čerstvo praženej. V snahe zabezpečiť naozaj jedinečný pôžitok z každodeního šálky kávy sme ponuku rozšírili o kvalitné prístroje na prípravu kávy, ktoré ponúkame ako k okamžitému predaju tak i ku krátkodobému či dlhodobému prenájmu. Krátkodobé prenájmy sú určené pre tých čo sa nemôžu rozhodnúť aký prístroj na prípravu kávy zvoliť popr. pre firemné či rodinné akcie. Dlhodobý prenájom je vhodný pre pravidelné odberateľa našej kávy, ktorí hľadajú ideálne a bezstarostné riešenie pre zaistenie každodenného perfektného šálke kávy. V prípade pravidelného odberu kávy ponúkame prístroja do bezplatného prenájmu.

Náš cieľ: Spokojný zákazník, ktorý vníma každodenné šálku kávy nielen ako "životabudič" ale aj ako zdroj nevšedného zážitku, ktorý vzbudí túžbu skúšať rôzne druhy káv z rôznych svetadielov a plantáží.

O KÁVE

Káva je drevina a patrí medzi druhou najpredávanejšou komoditou na svete (ihneď po rope) a preto som sa rozhodol sa o túto viac zaujímať. Moje prvé skúsenosti so zberom a spracovaním kávy začali netradične u Cibetková kávy. Najprv som zbieral vzorky zelenej nepraženej Cibetková kávy z rôznych plantáží po celej Indonézii, Sumatra, Java, Kalimantan, Bali, Sumbawa Besar a ďalšie. Na malej vzorkovej pražiarni som začal experimentovať so spôsobmi praženia. Neskôr som začal nakupovať nepražené kávu z ďalších svetovo cenených plantáží a vzorkovú pražiareň rozšíril o izraelskú pražiareň Coffee-Tech na 2 kg kávy. Dnes pražíme na desaťkilové pražiarni od Golden Roasters. Čerstvo pražená káva by mala byť skonzumovaná do 4 mesiacov od praženia.

 

Mimo najvzácnejšie Cibetková kávy dovážame a pražíme kávy typu Arabica z vybraných svetovo cenených plantáží.

 

O Cibetková KÁVE KOPI LUWAK

 

Indonézia je krajina tisícich ostrovov, presne 17508 o celkovej rozlohe 1 919 440 km2 (ČR 78 867 km2). Počas svojich ciest som sa stretol s mnohými domorodými obyvateľmi a vypočul veľa zaujímavých historiek a príbehov z histórie i súčasnosti. Jedna z nich sa týkala práve Cibetková kávy teda Kopi Luwak. Väčšina dedinských obyvateľov Indonézie sa dodnes živia predovšetkým poľnohospodárstvom a ich hlavným zdrojom potravy je tradične ryža. Pestovanie a spracovanie kávy v Indonézii príliš populárna nie je a mnoho z kávovníkových plantáží, vysadených za čias Holandskej kolonizácie, rastie divoko bez zvláštnej starostlivosti miestnych obyvateľov. Títo kávu spravidla zberajú rovnako ako ostatné divoko rastúce plodiny trhaním plodov v dostupnej výške a zberom popadaných zrelých plodov. Tradičné príprava nápoja z kávových bôbov je tiež trochu odlišná a využíva mnohokrát nepražené kávové bôby. Praženie sa však postupne rozširuje a káva upražená na panvici už tiež nie je výnimkou.

 

Traduje sa, že prvý kto rozšíril informáciu o možnosti použiť kávové bôby, ktoré prešli tráviacim ústrojenstvom cibetky (Luwak), bola rodina Widjaya. Túto historku však takmer nikto z domorodých obyvateľov Indonézie, s ktorými som sa stretol, nepotvrdil. Realitou však zostáva, že Indonézané bežne kávové bôby zbierajú a potvrdzujú, že tie "Cibetková" obsahujú zrná tej najlepšej kvality a to ako veľkosťou, tak chutí. Tu je však nutné upozorniť, že najlepší v rámci danej konkrétnej plantáže. Ak je plantáž príliš stará či zanedbaná potom aj tá najkvalitnejšia zrná môžu byť relatívne malá. Každopádne to čo robí Cibetková kávu jedinečnou, je predovšetkým, proces fermentácie, ktorým káva prejde a ktorý spôsobí, že chuť také kávy je jemnejšia bez klasickej trpkosti známe u bežnej kávy.

 

Z vyššie uvedeného je jasné, že pravú Cibetková kávu v supermarkete v Indonézii naozaj nekúpite. Ale pozor, Indonézske markety sa prispôsobili dopytu a hojne ponúkajú kávu Kopi Luwak a to od rôznych renomovaných praženie. Nikdy sa však nejedná o 100% zŕn kávy pozbieraných vo forme trusu na plantážach s divokými cibetky. Spravidla sa jedná o zmesi zŕn káv Kopi Luwak (cca 3%) a bežnej kávy z rovnakej plantáže z akej pochádza Kopi Luwak. Cibetková káva tiež vo väčšine prípadov nepochádza od divokých cibetiek ale od cibetiek držaných v klietke a kŕmených nepřebranými bôby kávy.V rámci svojich "drevárskych ciest" navštevujem niekoľkokrát ročne plantáže s cibetky po celej Indonézii a vykupuje kávu len od miestnych zberačov. Množstvo je však naozaj obmedzené a to nie len množstvom nazbierané kávy ale tiež úrodou a kvalitou plantáže. Sú plantáže napr. Oblasť Jawa Tengah, kde má káva, vďaka pôde, výraznú "tekvicovú" chuť ťažko akceptovateľnú milovníkov kávy. Táto chuť zostáva aj po fermentácii. Teda táto kópia Luwak je prakticky nepoužiteľná pre komerčný predaj.

Kávu Kopi Luwak Vám teda prinášam priamo z plantáží. Bez ďalších prostredníkov.

UNIQUE BRANDS / Blends OF COFFEE (UBC)

Značka UBC (UNIQUE BRANDS / Blends OF COFFEE) je naša značka pod ktorou pre Vás dovážame, pražíme a predávame kávu, tej najvyššej akosti a kvality. Momentálne pre Vás pod touto značkou ponúkame čerstvú kávu z celého sveta, kapsule pre Nespresso® plnené kvalitné a čerstvou kávou a odvápňovač pre Vaše kávovary.