MATCH - Japonsko, Organic, zelený čaj, prášok, balenie 15g

  • Katalógové číslo : ESHOP_KL_2643
Druh Čaju
Bio - Organic
Zloženie
Balenie
Zdravie
Zdravie
Skladová dostupnosť
Kopiluwak: >5 ks

1.80€

Pôvod v pestovaní kultivácie zeleného čaju môžeme vystopovať až k dynastii Tang (7-10th storočie), kedy sa čaj dosiahol a balil vo forme čajových tehál. Tieto boli praktické pre skladovanie a prepravu na dlhé vzdialenosti.
Spočiatku sa čaj spracovával pražením a drvením a výsledný prášok sa varil za pridanej soli podobne ako turecká káva.

Čaj Matcha v súčasnom prevedení sa presadil až za dynastie Song (10.-13.storočia). Spôsob výroby práškového čaju sparením sušených čajových lístkov a príprava nápoja šľahaním čajového prachu a teplej vody v nádobe sa stal populárny až v druhej polovici 12. storočia.
Príprava a spotreba práškového čaju sa stala rituálom Zen budhistov, ktorí pestujú čajovník, zvaný "Sencha", rastúce v tieni aby sa tak maximalizovali terapeutické účinky zeleného čaju nazývaného "matcha".
Pôvodný rastlina zvaná "Sencha" dala postupom času vzniknúť technike pestovania čaju zvanej "Tenchi". Táto technika je základom pre produkciu vysoko ceneného v tieni pestovaného zeleného čaju Matcha.
Zen budhisti si sú veľmi dobre vedomí meditačných výhod tohto "Matcha" zeleného čaju, ktorý im dopomáha k jasnejšie mysle väčšej pohode.
Zistili, že pri pití tohto čaju pred popoludňajšie meditáciou, sa im darí byť oveľa viac "stredom", "sústredenie", a udržiavať si úroveň trvalé energie po celé popoludnie. Takého množstvo energie aké skor nezažili. Tento špeciálny zelený čaj sa nakoniec stal známy ako "Matcha, obradné čaj chrámových kňazov".
Dokonca aj bojovníci "Shogunové" si všimli pozoruhodných výhod tohto "slávnostného" čaju, ktorý im dával viac energie a mentálnej sostředěnosti. Čaj Matcha sa stal ich rituálnym nápojom pred odchodom do boja.
Zen budhizmus spolu s čínskou metódou prípravy práškového čaju, bol do Japonska prinesený roku 1191 mníchom Eisai.
Eisai bol známy svojím tvrdením, že čaj Matcha je " elixír nesmrteľných ".
postupom času sa v Číne na čaj Matcha takmer zabudlo ale v Japonsku je aj naďalej dôležitou súčasťou rituálov v Zen kláštoroch.
Tradícia pestovania a výroby čaju Matcha sa v Japonsku nielen udržala ale aj ďalej rozvíjala a zdokonalila tak jeho terapeutické vlastnosti.
Matcha bol extrémne vzácny a bol produkovaný iba v malých množstvách, takže si ho mohli dovoliť iba Shogunové a šľachta. Avšak, v roku 1738, Sohen Nagatani vynašiel "ujem" spôsob spracovania zeleného čaju. Táto metóda sa zachovala až do dneška a umožnila oveľa účinnejší a efektívnejší spôsob výroby čaju "Matcha". Takto sa čaj stal bežne dostupný aj ľuďom zvyknutým dovtedy len na Bancha (Houjicha), nápoje hnedej farby a horkej chuti a nemajú krásu a lahodnosť zeleného vzácneho Matcha čaju.
Sohen Nagatani tak umožnil širokej verejnosti čerpast z blahodarných účinkov Matcha čaju ale tiež priniesol jeho pestovaním nebývalý rozvoj do oblasi Kjóto v Japonsku.

Toľko z histórie. Teraz je len na Vás či využijete "láskavosti" Sohen Nagataniho a ochutnáte túto dnes už Japonskú raritu.

Viac o vlastnom pestovania a spracovania čaju sa dočítate na mnohých webových portáloch ale ten správny úžitok získate iba vlastné potešením zo šálke pravého Matcha čaju.

Načo teda otáľať? : -)

  • Druh čaje: Zelený čaj
  • BIO - organic: ano
  • Balení: sypaný
  • Složení: jednodruhový
  • Zdraví: 1595|1598|1603|1613