hmotnost: 50 g

Ethiopia Yirgacheffe - čerstvá káva Arabica 50 g

  • Katalógové číslo : ESHOP_KL_290-0
Kontinent
Kategória
Chuť Detailné
Kategória
Krajina Pôvodu
Chuť
Chuť
Odporúčaná Príprava
Spôsob Spracovania
Skladová dostupnosť
Kopiluwak: >5 ks

3.80€

Po celé desaťročia je táto káva ručne triedia a zbierané a spracovaná mokrým procesom s cieľom zjednotiť kyselinku a zvýrazniť jej čisté kvetinové tóny. Praženie jej dodáva plné telo s ľahkou zemitú chuť a jedinečnou vôňou. Ethiopia Yirgacheffe sa môže tiež pochváliť sladkú, bohatou a jemnou chuťou a zaiste je uchádzačom o titul najlepší africkej kávy.

Etiópia je považovaná za pravlasť kávy, existujú úvahy že slovo káva je odvodené od jednej etiópskej provincie Kaffa. V Etiópii sa káva povie "Bun" alebo "Buna", takže "Coffee Bean" je pravdepodobne poangličtená spojenie "Kaffa Bun". Ešte dodnes tu rastú kávovníky voľne. Odborníci tvrdia že kvalitné etiópske zrná možno zaradiť medzi najlepšie na svete. Etiópia je jedným z hlavných pestovateľov Arabiky z celej veľkej produkčnej oblasti afrického kontinentu. Rastú tu všetky druhy kávovníka. Zrná sa spracovávajú suchou aj mokrou cestou. Pri mokrom spracovaní sa zrná v záverečnej fáze triedia podľa príslušnej kvality mild, soft a hard. Pričom mild značí najvyššiu chuťovú kvalitu a označenie exportného tovaru.

Najvyššie položené pestovateľské miesto v Etiópii sa volá Harar a vyrába sa tu zrná pod označením Longberry a Shortberry. Tieto zrná sú veľmi podobná jemenským zrnám Mocha. Longbery sa cení viac, pretože má jemné, vínne, výrazne korenisté aróma. Je mierne kyslastá. Známa je aj oblasť Djimah, plantáže sú vo výške 1200 m. N. M. Zrná v tejto oblasti sú označované ako Lima a babiek. Ďalšie výborná zrná pochádzajú z oblasti Sidamo, Lekepti a Salo, sú na trhu označovaná ako Yirgacheffe, čo je zároveň aj ďalším názvom pestovateľskej oblasti. Tieto zrná sú jedna z najtvrdších. Konzument by sa nemal nechať odradiť málo lákavým vzhľadom zŕn z týchto oblastí. Chuť v šálke majú totiž vynikajúce.

Yirgacheffe káva vyniká tiež korenistou vôňou, často s mierne čokoládovým či orechovým nádychom. V náznakoch tiež môžeme cítiť stopy citrusov alebo mandarínky (čo je dôvod, prečo je často doporučovaná pre ľadovú kávu). Káva sa spracováva mokrou cestou a to síce ihneď po zbere. Najprv sa odstráni šupka z kávovej čerešne a potom sa fermentáciou odstráni zvyšok obalu.

Sušením na slnku sa očistená zrná vysuší. Cieľom je znížiť obsah vlhkosti na 10,5 percenta.

Rovnako ako všetky naše ostatné kávy pražíme túto kávu my. Môžeme Vám teda zaručiť úplne čerstvú, správne praženú kávu. Všetky kávy pražíme na ideálny stupeň Full city.

Etiópia Etiópia, Illubator a Kaffa

  • Kontinent: Afrika
  • Země původu: Etiopie
  • Druh kávy: 100% Arabika (Arabica)
  • Úprava kávy: Čerstvě pražená
  • Chuť: 1742|1743
  • Chuť detailní: Kyselá - ovocná
  • Doporučená příprava: Filtr/Drip
  • Způsob zpracování: suchá (natural)