Zľava 5%

Australia Skybury Plantation - čerstvá káva Arabica

  • Katalógové číslo : ESHOP_KL_221-0
Kategória
Chuť Detailné
Krajina Pôvodu
Aróma
Kategória
Chuť
Odporúčaná Príprava
Spôsob Spracovania
Nadmorská Výška
Región
Skladová dostupnosť
Kopiluwak: >5 ks

11.81€ 11.20€

!! Hlídat cenu !!

Káva sa začala v Austrálii pestovať v roku 1880 a s pestovaním sa pokračovalo až do roku 1926, vtedy už bolo jasné, že pestovanie je nerentabilné a kvalita kávy nie je nijako slávna. Opäť sa začala káva pestovať až v roku 1980 a to v podstate na miestach pôvodných plantáží na území od Nového Južného Walesu až do Queenslandu.

Čo stálo za "znovuzrodením" kávy v Austrálii? Armádny kapitán z Afriky.
Úspešná domáce a medzinárodné reputácia spoločnosti Skybury Coffee vznikla vďaka tvrdej práci a inovatívnemu prístupu manželov Iana a Marione MacLaughin.
Pôvodom Juhoafrický armádny kapitán Ian MacLaughlin sa narodil v Zimbabwe, kde až do roku 1981 slúžil v armáde. V tomto roku došlo k prevratu a nástupu diktátora Roberta Mugabeho k moci. MacLaughlin sa presťahoval do Ománu, kde pracoval pre sultána v nespôsobovali armáde. Neskôr sa opäť presťahoval ale tentoraz už do Európy. Vo Veľkej Británii, už ako bývalý vojak, získal širšie skúsenosti v oblasti poisťovníctva a penzijných fondoch.
Jeho juhoafrický pôvod ho však stále ťahal späť na juh. Roku 1987 konečne podľahol kultúre a klíme Austrálie a presťahoval sa do novej krajiny. Jeho cieľom sa stalo mesto na západe Austrálie, Perth. Po skúsenostiach s obchodovaním v západnej Austrálii sa Ian a Marion vydali, na svojom motocykli BMW R80GS, na poznávaciu cestu svojej novej domoviny. Na cestách sa stretli s kávovou kultúrou, ktorý je doslova učarovala a ešte ten istý rok kúpili, v tej dobe nie príliš známu, spoločnosť Skybury Coffee.
Dnes je spol. Skybury coffee najväčší austrálsky vývozca kávy Arabica (asi 50% úrody kávy Skybury je vyvážené) a bola prvým austrálskym pestovateľom, ktorý exportoval zelenú kávu do Japonska, Európy, Kanady a Spojených štátov.
V súčasnej dobe sa Ian a Marion, po úspechoch s kávou, rozhodli podnikanie rozšíriť o pestovaní sladké červené papáje a banánov.
Nie je tajomstvom, že sú to práve stromy papáje a banánov, ktorý nemalou mierou prispievajú ku kvalite austrálskej kávy. Lebo v ich tieni dozrievajú kávové čerešne pomalšie a tak získavajú na svojej sladkosti.
Iba z príbehu znovuzrodenia, dnes už kávové legendy, Australia Skybury.

V dnešnej dobe sú kávové plantáže od Nimbin a Lismore v Novom Južnom Walese až po Cape York na ďalekej severe Queenslandu, kde sa nachádza veľké plantáže Skyburn a ďalšie väčšie plantáže v blízkosti Mareeba na Atherton Tablelands.

Austrálska káva Skybury je pestovaná, zozbiera, spracovaná a balená iba na území plantáže Skybury. Pôvodne bola pestovaná odroda arabica "typica", ktorá je postupne nahradzovaná silnejší a produktívnejší Arabikou odrody "Bourbon". Skybury je priekopníkom kávové plantáže; vytvára podmienky pre unikátne mokré spracovanie kávy, ktoré vyzdvihuje skvelú chuť kávy.

Vďaka vysoko prepracovanej poľnohospodárskej technológii, zahŕňajúce automatické zavlažovanie, strojné zber, spracovanie a sušenie, je schopné obhospodarovať ročnú produkciu okolo 150 ton zelenej kávy iba 8 ľudí.

Rovnako ako všetky naše ostatné kávy pražíme túto kávu my. Môžeme Vám teda zaručiť úplne čerstvú, správne praženú kávu. Všetky kávy pražíme na ideálny stupeň Full city.

Australia Ian a Marion

Ian a Marion MacLaughin
Australia, Skybury

  • Kontinent: Austrálie a Indonésie
  • Země původu: Austrálie
  • Druh kávy: 100% Arabika (Arabica)
  • Úprava kávy: Čerstvě pražená
  • Aroma: Ořechové
  • Chuť: hořká
  • Chuť detailní: Hořká - oříšek
  • Doporučená příprava: Páka espresso
  • Způsob zpracování: promytá (washed)
  • Nadmořská výška: 550 - 600 m n. m.
  • Odrůda: Bourbon, Typica
  • Region: Mareeba