Australia Skybury Plantation - čerstvá káva Arabica 50 g
- Katalógové číslo : ESHOP_KL_221-0
11.84€
Káva sa začala v Austrálii pestovať v roku 1880 a s pestovaním sa pokračovalo až do roku 1926, vtedy už bolo jasné, že pestovanie je nerentabilné a kvalita kávy nie je nijako slávna. Opäť sa začala káva pestovať až v roku 1980 a to v podstate na miestach pôvodných plantáží na území od Nového Južného Walesu až do Queenslandu.
Čo stálo za "znovuzrodením" kávy v Austrálii? Armádny kapitán z Afriky.
Úspešná domáce a medzinárodné reputácia spoločnosti Skybury Coffee vznikla vďaka tvrdej práci a inovatívnemu prístupu manželov Iana a Marione MacLaughin.
Pôvodom Juhoafrický armádny kapitán Ian MacLaughlin sa narodil v Zimbabwe, kde až do roku 1981 slúžil v armáde. V tomto roku došlo k prevratu a nástupu diktátora Roberta Mugabeho k moci. MacLaughlin sa presťahoval do Ománu, kde pracoval pre sultána v nespôsobovali armáde. Neskôr sa opäť presťahoval ale tentoraz už do Európy. Vo Veľkej Británii, už ako bývalý vojak, získal širšie skúsenosti v oblasti poisťovníctva a penzijných fondoch.
Jeho juhoafrický pôvod ho však stále ťahal späť na juh. Roku 1987 konečne podľahol kultúre a klíme Austrálie a presťahoval sa do novej krajiny. Jeho cieľom sa stalo mesto na západe Austrálie, Perth. Po skúsenostiach s obchodovaním v západnej Austrálii sa Ian a Marion vydali, na svojom motocykli BMW R80GS, na poznávaciu cestu svojej novej domoviny. Na cestách sa stretli s kávovou kultúrou, ktorý je doslova učarovala a ešte ten istý rok kúpili, v tej dobe nie príliš známu, spoločnosť Skybury Coffee.
Dnes je spol. Skybury coffee najväčší austrálsky vývozca kávy Arabica (asi 50% úrody kávy Skybury je vyvážené) a bola prvým austrálskym pestovateľom, ktorý exportoval zelenú kávu do Japonska, Európy, Kanady a Spojených štátov.
V súčasnej dobe sa Ian a Marion, po úspechoch s kávou, rozhodli podnikanie rozšíriť o pestovaní sladké červené papáje a banánov.
Nie je tajomstvom, že sú to práve stromy papáje a banánov, ktorý nemalou mierou prispievajú ku kvalite austrálskej kávy. Lebo v ich tieni dozrievajú kávové čerešne pomalšie a tak získavajú na svojej sladkosti.
Iba z príbehu znovuzrodenia, dnes už kávové legendy, Australia Skybury. p>
V dnešnej dobe sú kávové plantáže od Nimbin a Lismore v Novom Južnom Walese až po Cape York na ďalekej severe Queenslandu, kde sa nachádza veľké plantáže Skyburn a ďalšie väčšie plantáže v blízkosti Mareeba na Atherton Tablelands. p>
Austrálska káva Skybury je pestovaná, zozbiera, spracovaná a balená iba na území plantáže Skybury. Pôvodne bola pestovaná odroda arabica "typica", ktorá je postupne nahradzovaná silnejší a produktívnejší Arabikou odrody "Bourbon". Skybury je priekopníkom kávové plantáže; vytvára podmienky pre unikátne mokré spracovanie kávy, ktoré vyzdvihuje skvelú chuť kávy. p>
Vďaka vysoko prepracovanej poľnohospodárskej technológii, zahŕňajúce automatické zavlažovanie, strojné zber, spracovanie a sušenie, je schopné obhospodarovať ročnú produkciu okolo 150 ton zelenej kávy iba 8 ľudí. P>
Rovnako ako všetky naše ostatné kávy pražíme túto kávu my. Môžeme Vám teda zaručiť úplne čerstvú, správne praženú kávu. Všetky kávy pražíme na ideálny stupeň Full city. P>
p>
p>
Ian a Marion MacLaughin p>